SINDIKAT HT-A MOSTAR: MENADŽMENT PROVODI POLITIKU ANTISINDIKALNOG DJELOVANJA

MOSTAR, 13. prosinca (FENA) – Sindikat Hrvatskih telekomunikacija (SHT) Mostar upozorio je na trend smanjivanja radničkih prava u telekomunikacijskim tvrtkama u manjinskom i većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma (DT) širom svijeta pa tako i u tvrtki HT Mostar, koja je u manjinskom vlasništvu njemačkog giganta.Sindikalne organizacije okupljene u grupaciju UNI Global Union, međunarodnu sindikalnu središnjicu zaposlenih u telekom sektoru, na današnjim su konferencijama za novinare održanim širom svijeta upoznale javnost s rezultatima istraživanja o položaju radnika u tvrtkama u izravnom ili neizravnom vlasništvu DT-a.Kako je rekao predsjednik SHT-a Mostar Pero Obad, rezultati ankete među 1 800 zaposlenih u podružnicama DT-a pokazuju da menadžment DT-a krši radna i socijalna prava radnika u 52 zemlje u kojima DT posluje, te da se mjerila koja vrijede u Njemačkoj ni izbliza ne primjenjuju u drugim državama.

Član SHT-a Mostar Branimir Vukojević, koji je provodio anketu među zaposlenim u HT-u Mostar, kazao je kako je među djelatnicima izražena pojava pritiska pretpostavljenih, prije svega na članove Sindikata, te pojava antisindikalnog djelovanja.

Prema njegovim riječima, nagrađuju se zaposlenici koji nisu članovi Sindikata ili koji postupaju protivno stavovima i odlukama Sindikata, dok se članovi Sindikata suočavaju s problemima pri ostvarivanju svojih prava, kao što je npr. napredovanje na poslu.

Kako je rekao Obad, uprava DT-a negira pojavu organiziranog antisindikalnog ponašanja od lokalnih menadžmenta kćeri-kompanija, ali, po njegovim riječima, postoje saznanja da menadžmenti tih kompanija prolaze obuku destruktivnog djelovanja ne samo protiv sindikata, već i protiv pojedinih članova rukovodstava.

On je upozorio kako je u regiji prisutan globalni trend donošenja novih zakona o radu, te nastojanja poništenja ili stavljanja izvan snage važećih pojedinačnih i kolektivnih ugovora o radu, a krajnji cilj je ukidanje dostignutih radničkih prava.

– Zajedničkim sindikalnim akcijama želimo osigurati da ovakve multinacionalne kompanije, kao što je DT, u svim državama u kojima posluju poštuju stečena radnička prava, a ne samo u svojoj matičnoj državi, te da se očuvaju radna mjesta – zaključio je predsjednik SHT-a Mostar Pero Obad.

Dodao je kako se na bh. sudovima trenutno vodi oko 2 000 kolektivnih i pojedinačnih radnih sporova zaposlenika HT-a Mostar te je pozvao i Vladu Federacije BiH, većinskog vlasnika HT-a Mostar, da se uključi u rješavanje navedenih problema.