SARAJEVO – Predsjednik Sindikata HT Mostar Pero Obad izjavio je danas u Sarajevu da sindikati nisu protiv donošenja novog zakona o radu, ali žele da budu dobro definirana najbitnija pitanja koja će se ticati i budućih generacija radnika.

On je u Sarajevu, na konferenciji za medije “Ususret novom zakonu o radu”, održanoj u pauzi sjednice Predsjedništva Sindikata HT Mostar, istakao da brojne zemlje EU, ali i naše regije koje su ukinule kolektivne ugovore imaju velike stope nezaposlenosti što je dokaz da to nije uzrok nezaposlenosti kako tvrde pojedini predstavnici ambasada, međunarodnih finansijskih institucija, bh. vlasti i udruženja poslodavaca.

Obad je naglasio da njih treba pitati odakle sada u BiH 560.000 nezaposlenih i istovremeno 90 milionera koji su se obogatili preko leđa radnika i građana, a institucije nijednog od njih nisu pitale na koji način su došli do bogatstva jer je lakše za sve ekonomske probleme okriviti radno zakonodavstvo i radnike.

Dodao je da Sindikat HT Mostar želi dati podršku Savezu samostalnih sindikata (SSS)BiH i svim granskim sindikatima u zajedničkim aktivnistima putem Operativnog plana koji su pripremili kao odgovor na eventualne pokušaje da bez konsultacija sa sindikatima bude usvojen novi zakon o radu.

Dopredsjednik Sindikata HT Mostar Saša Živković potcrtao je da bi, kad bi bilo istina da su prava radnika prepreka zapošljavanju i razvoju, zemlje trećeg svijeta u kojima nema kolektivnih ugovora i zaštite radnika bile najbogatije, a ustvari su jako siromašne i nerazvijene sa stanovništvom koje živi u bijednim uvjetima.

S druge strane, naveo je da jednu od najstabilnijih ekonomija u svijetu ima Njemačka u kojoj su zagarantirana prava radnika, u odnosu na BiH, izuzetno visoka, što izaziva strah da bismo primjenom onoga što predviđa novi zakon o radu za 10 ili 20 godina mogli pasti na nivo zemalja trećeg svijeta.

Živković je rekao da je u ovom trenutku najbitnije jedinstvo sindikata u BiH, jer ako bude usvojen takav zakon o radu neće biti bitno ko je u rukovodstvu sindikata ili SSSBiH jer ćemo vremenom svi biti obespravljeni do te mjere da će strani vlasnici kapitala, kojima je u interesu takav ZOR, moći s bh. radnicima raditi šta hoće.

Istakao je da strani ambasadori insistiraju na usvajanju takvog ZOR-a, ne iz želje da bh. stanovništvo bolje živi, nego iz interesa da njihove kompanije imaju što veći profit i da njihovo stanovništvo što bolje živi, te da ako nismo u stanju to shvatiti onda možda i ne zaslužujemo ništa bolje.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da nijedan član Saveza nema pravo kazati da je prihvatljiv zakon o radu kojim se smanjuju otpremnine, ukidaju kolektivni ugovori i preferiraju ugovori o radu na određeno, smanjuje cijena rada.

Naveo je da predstavnici poslodavaca pokušavaju ubijediti predsjednike pojedinih granskih sindikata da je ZOR dobar da bi zavadili radničku klasu tvrdnjama da se on odnosi na organe uprave a ne na realni sektor

Bajramović je pojasnio da se zakon o radu više odnosi na realni sektor nego na organe uprave jer oni imaju poseban zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti, a da to potvrđuje i oštro protivljenje sindikata rudara i metalaca izmjenama ZOR-a, koji je radnički ustav.

(Vijesti.ba/Fena)