Bihać – Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine boravio je 20-21. oktobra 2019. godine u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Tokom boravka u Bihaću održana je i sjednica Upravnog odbora SSSBiH na kojoj se analizirao rad Saveza u godini dana od održavanja Vanrednog kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH, a koji je održan prošlog oktobra u Zenici. Zaključeno je da se može biti djelimično zadovoljno dosadašnjim aktivnostima, jer su ciljevi i zadaci postavljeni kao prioritetni na Vanrednom kongresu, tačnije utvrđivanje najniže cijene rada i usvajanje Zakona o zaštiti na radu, djelimično ispunjeni. Naime, dok je Zakon o zaštiti na radu usvojen, koji svakako može biti kvalitetniji, još uvijek nemamo definisanu najnižu cijenu rada. Ali, uspjeli smo to pitanje staviti u žižu javnosti i sada je postalo aktuelna tema o kojoj se raspravlja i nadamo da će to ubrzati cijeli taj proces. Više se moglo uraditi na pitanjima Zakona o štrajku i Zakona o uvezivanju radnog staža, ali za to je potrebna spremnost predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da se konkretno pozabave tom problematikom. Savez samostalnih sindikata BiH će i u narednom periodu nastaviti odlučno, istrajno i hrabro raditi na zaštiti i unaprjeđenju prava radnika i radnica u Federaciji BiH, te očuvanju sindikalnog pokreta kao jedinog istinskog borca za radnička prava u našoj zemlji.

Tokom boravka u Unsko-sanskom kantonu, rukovodstvo i članovi Upravnog odbora su se u ponedjeljak, 21.10.2019., sastalo se premijerom USK g-dinom Mustafom Ružnićem i njegovim saradnicima, a poslije toga su posjetili i proizvodne pogone mljekare Meggle Bihać i Bihaćke pivovare. U poslijepodnevnim satima je rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH prisustvovalo Svečanoj akademiji povodom 27. godišnjice formiranja 5. Korpusa ARBiH, koja je održana u Bosanskoj Krupi.

U sklopu obilježavanje godišnjice od održavanja Vanrednog kongresa, Savez samostalnih sindikata BiH je štampao i Bilten koji je putem granskih sindikata dostavljen svim sindikalnim podružnicama koje su u članstvu SSSBiH.