Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine je na Vanrednoj sjednici, održanoj 16. aprila 2020. godine, detaljno analizirao predložene odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i usvojilo sljedeće

ZAKLJUČKE

 

1.  Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izričito odbacuje predložene Izmjene i dopune Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine.

2.  Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu se radnik ponižava na najgori mogući način, do sada nezapamćen u modernom i demokratskom društvu.

3. Ne postoji nikakav razlog niti potreba da se u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH, a zbog pandemije COVID-19, usvajaju izmjene i dopune jednog od osnovnih zakona koji definišu položaj, prava i obaveze radnika u Federaciji BiH. Osuđujemo pokušaj Vlade Federacije BiH da po hitnom postupku u Parlament Federacije BiH šalje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Naša vlada je jedina u Evropi koja je posegnula za ovakvim načinom „borbe“ protiv negativnih posljedica pandemije.

4. Predloženim izmjenama, namjerno ili nenamjerno, radnik ni u jednoj odredbi nije prikazan kao neko ko se treba zaštititi, što ostavlja posebnu gorčinu kod radnika preko koje radnici u Federaciji BiH i sindikati, kao njihovi legitimni predstavnici, nikada neće preći.

5. Iako osnovni zadatak svakog zakona treba biti stvaranje ravnoteže, u konkretnom slučaju ravnoteže između radnika i poslodavca, ona je već odavno izostala, a predloženim izmjenama i dodatno se dodatno narušava, jer se poslodavcima kroz institute poput plaćenog i neplaćenog odsustva, upućivanja na rad od kuće, prinudnog godišnjeg odmora, te upućivanja radnika na čekanje omogućava rješavanje radnika na jedan podmukao i jeftin način.

6. Predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu de facto zakonski definiše radnika kao roba u vrijeme elementarne nepogode, vanrednog stanja ili stanja nesreće. Konkretnije, u slučaju proglašavanja jednog od navedenih stanja prestaju da važe odredbe kolektivnih ugovora, poslodavcu se daje sloboda da samovoljno isplaćuje platu kada i i u iznosu u kojem želi, ima pravo da bez objašnjenja i konsultacija sa sindikatom radnike primora na korištenje godišnjeg odmora ili da „čekaju“ posao i da ih nakon tri mjeseca otpusti. Tokom ta tri mjeseca radnik ima pravo na najnižu platu u iznosu od 406 KM.

7. Podsjećamo poslodavce da su radnici ti koji su njih učinili milionerima i milijarderima, zaradili sva njihova skupocjena vozila, vile i omogućili im lagodan život kojim žive. Radnici su svoji trudom i zalaganjem omogućili da 20 kompanija ima dobit u iznosu od 500 miliona KM. To je mnogo više od iznosa koji im može pružiti i izvšna i zakonodavna vlast. Trebaju li sada radnici odvojiti još novca od svojih 400 KM plate da bi spašavali luksuz na koji su poslodavci navikli?!

8. Predložene izmjene i dopune ZOR predviđaju da poslodavci po slobodnoj volji skraćuju radno vrijeme i da u vrijeme kada je radno vrijeme skraćeno radniku isplaćuje 75% najniže plate u Federaciji BiH, tačnije 305 KM, određuje preraspodjelu radnog vremena, plaćenog i neplaćenog odsustva do 20 dana, te godišnjeg odmora.

9. Sve odredbe predloženog Nacrta su, prije svega,dikriminatorne, suprotne Ustavu FBiH i konvencijama koje regulišu ova pitanja, kao i zakonima koji su trenutno na snazi, pa ćemo, ukoliko se usvoji ovakav tekst, ponovo doći u poziciju da odredbe Zakona o radu osporavamo na Ustavnom sudu FBiH.

10. Ukoliko dođe do upućivanja teksta Nacrta zakona u parlamentarnu proceduru, granski sindikati- članice SSSBiH će na svojim organima donijeti odluke o poduzimanju svih neophodnih aktivnosti u cilju radikalnijeg djelovanja, a kako bi se spriječilo njegovo usvajanje.

11. Upućujemo javni poziv liderima svih političkih partija koje participiraju u oba doma Parlamenta FBiH na razgovor kako bi im ukazali na štetnosti usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu i pokušaja dogovora da ovakvo zakonsko rješenje njihovi zastupnici ne podrže.

Broj:01-II-75/20 Sarajevo, 16.04.2020. godine

PREDSJEDNIK Selvedin Šatorović, s.r.