Poštovane kolegice i kolege svoje obraćanje ćemo započeti citatom iz današnje obavijesti Uprave koju ste dobili putem e-obavijesti:

„Poštovane kolegice i kolege, obraćamo vam se na ovaj način kako bismo vas ukratko informirali o stanju u JP HT d.d. Mostar nakon šest mjeseci poslovanja u tekućoj godini, te svemu onome što nas čeka u nadolazećem razdoblju.“

 „Naime, u prvih smo pola godine poslovali s pozitivnim poslovnim rezultatom, povećali broj klijenata, tehnološki smo u stalnom usponu, te s ispunjenim svim obvezama prema radnicima i društvenoj zajednici“

Moramo istaknuti kako smo odmah osjetili zadovoljstvo što je Uprava napokon odlučila upoznati radnike sa rezultatima poslovanja, te makar na ovaj način poslati poruku radnicima da su bitni, da su partneri bez kojih nema HT-a, da se na njih računa, njihovo mišljenje uvažava, a rad i trud nagrađuju.

Očekivali smo da dalje u nastavku teksta pročitamo i koliki je to prihod, a kolika dobit, nakon 6 mjeseci poslovanja, te koliko novih korisnika imamo i na što moramo obratiti pozornost u sljedećih 6 mjeseci.

Očekivali smo i da nam se kaže gdje je snaga HT-a, što su nam slabosti, gdje su nam prilike na tržištu, a što nam je prijetnja, kako bismo bili još bolji i uspješniji.

Također, očekujemo da u vremenu, kada cijene životnih namirnica rastu iz dana u dan, a Sindikalna potrošačka košarica debelo nadvisuje plaće radnika, dobijemo informaciju o planovima Uprave za povećanje plaća.

Naravno, u skladu sa mogućnostima, ali vodeći ipak računa da je HT Mostar, ne samo jedan od telekom operatera, već u javnosti priznat kao uspješna kompanija.

Tu uspješnost Uprava HT često ističe i mi se slažemo sa time.

Ali, nažalost, već na sljedećoj rečenici, Uprava nas grubo vraća u stvarnost, osim ovog uvoda o poslovanju, ostatak teksta je u stvari pokušaj blaćenja Sindikata.

Iz ovog obraćanja, svima je vidljivo da nije niti bilo namjere obratiti se radnicima s vijestima o poslovanju, već pokušati, zamjenom teza, okriviti Sindikat za sve probleme koje Uprava ima.

A svi problemi se mogu svesti na dvije stvari: Kolektivni ugovor i zahtjev za povećanje plaće. 

I dalje tvrdimo da su sve radnje Uprave motivirane željom da se KU ne zaključi i da se plaće ne moraju povećati.

Kako obavijest Uprave obiluje netočnim tvrdnjama, koje u jednom obraćanju ne možemo sve odjednom demantirati, jer bi nam zauzelo previše prostora, činit ćemo to u nekoliko navrata u narednom periodu.

Tako ćemo u razdoblju koje slijedi javno demantirati svaku netočnu tvrdnju koja je iznesena u današnjoj obavijesti.

Želimo podsjetiti Upravu društva da Sindikat nije predsjednik, nije Glavni odbor, niti Skupština.

Sindikat su svi njegovi članovi i svako blaćenje zahtjeva Sindikata za poboljšanje materijalnih prava je poruka koju, poštovana Upravo, šaljete radnicima.

Svakako ovo nije prva poruka koju su radnici primili od Uprave.

Primili smo i poruku sa ovrhama, potom poruku sa uvjetima za zaustavljanje ovrha, pa sve do odgode prisilne naplate duga, koji nije nikada bio sporan.

Također, primili smo i poruku, koju nam je Uprava uputila, sa izbacivanjem iz teksta KU jednog dijela odredbi koje trebaju zaštiti radnike u slučaju tehnološkog viška ili privatizacije.

Ova posljednja poruka je iznimno znakovita i daje neko novo značenje svim događanjima u HT u posljednje vrijeme, a o čemu ćemo vrlo brzo detaljnije.

Poštovane kolege, ne možemo vam se obratiti kroz sustav e-obavijesti, jer nam poslodavac to ne dozvoljava.

Čak su nam u prethodnom razdoblju prijetili za neovlašteno korištenje službenih e-mail adresa, pa ćemo stoga raditi onako kako možemo.

Daljnje primjedbe Sindikata na sve ostale navode iz današnje obavijest, moći ćete pratiti na našoj  web stranicu i društvenim mrežama.

Nadamo se da će biti dovoljno zanimljive i web portalima te drugim medijskim kućama.