Poštovane članice i članovi Sindikata, kolegice i kolege radnici HT Mostar, obraćamo vam se svima sa namjerom da vas upoznamo o aktualnom trenutku po pitanju KU i povećanja plaća.

Vjerujem da svi znate sam tijek pregovora za kolektivni ugovor i zahtjeva za povećanje plaća, koje su rezultirale našim prihvaćanjem zahtjeva Uprave društva da se povećanje plaća primjenjuje od 1.5.2022 godine. Taj zahtjev smo prihvatili ali uz uvjet da se u vremenskom okviru od 30 dana zaključi KU, koji bi sve dogovoreno i jamčio svojim odredbama.

Vremenski okvir ističe 17.4.2023 godine i po svemu sudeći KU neće biti zaključen. Na posljednjem sastanku su čak pokušali dovesti u pitanje i svoj prijedlog o početku primjene, te su kroz nejasne odredbe KU, pokušali napraviti pretpostavke da to bude neodređeno ili u najboljem slučaju u 8 mjesecu, što je nama neprihvatljivo.

Uprava društva svojim radnjama pokazuje da nemaju stvarnu namjeru da zaključe KU i povećaju plaće od 1.5. tekuće godine.

Sve pokazuje da je riječ o obmani, s ciljem da im isteknu mandati i da jednostavno pobjegnu od svojih obveza i odgovornosti, a rješenje nastalog problema ostave nekim drugima.

Jasno smo ih upozorili da nećemo dopustiti da jedino radnici HT ostanu bez KU i povećanja plaća, niti ćemo dopustiti da problem koji su oni stvorili ostave drugima bez naše reakcije. Očigledno je da Uprava društva drži da su oni iznad svih i jedini bitni, te da u državi kakva je BiH ne moraju brinuti za rezultate i posljedice svog rada. Možda zaista i ne moraju ali mi ćemo ipak provjeriti dali postoji sustav odgovornosti i sankcije u BiH.

Kao što je rečeno u uvodu, vremenski okvir za zaključenje KU ističe 17.4., od kolektivnog ugovora nema ništa, samim time niti od strane Uprave obećanog povećanja plaće nema ništa. Jednostavno rečeno Uprava je lagala i skrivala svoje stvarne namjere.

Sindikat je sudjelovanjem u pregovorima za KU i nikada ne odbijajući bilo kakav  razgovor sa Upravom na sve moguće načine pokušao da ispuni želju i zahtjev članstva da se kroz dijalog dođe do kolektivnog ugovora i povećanja plaća. Da bi se dogovor postigao potrebna je volja dvije strane, a sada smo svjedoci da druga strana to ne pokazuje.

Do sada smo pokušavali kroz dijalog i nismo uspjeli. Sada je vrijeme da uključimo i sve drugo što nam je na raspolaganju, a to su mjere prosvjeda i štrajka.

Pričekati ćemo da istekne  vremenski okvir koji smo postavili za zaključenje KU, te ćemo nakon toga donijeti odluku o terminu održavanja prosvjeda. Neće biti više nikakvih sindikalnih konzultacija i anketiranja na temu prosvjeda, jer smo to sve obavili.

Vrijeme je da svojim izlaskom na ulicu pokažemo što mislimo o prevrtljivoj Upravi. Vrijeme je da se izborimo za pošteno povećanje plaća, odnosno povećanje plaća koje je veće od cijene nabave novih vozila članova Uprave. Vrijeme da svi zajedno javno zatražimo reviziju poslovne politike, politike zapošljavanja i svih sumnjivih projekata koji su ispred prava radnika. Vrijeme da se o poslovanju HT govori javno i da Uprave odgovaraju za rezultate svojeg rada.

Zbog svega navedenog očekujemo vašu potporu i dolazak na prosvjednu šetnju, te potporu prethodno najavljenim zahtjevima.